Okná v šarišských a zemplínskych domoch vyzdobia umyté čižmičky

05.12.2007 Prešov

Hanušovce nad Topľou 5. decembra (TASR) - Tradícia umytých čižmičiek, topánok či papučiek v oknách, ktoré drobnosťami a sladkosťami napĺňa Mikuláš, zotrvala v obciach Šariša a Zemplína do dnešného dňa.
\"Mikulášska tradícia sa objavila v dedinách šarišskej časti Vranovského okresu hlavne v povojnových rokoch, neskôr Mikuláša vystriedal Dedo Mráz, \" uviedla dnes pre TASR Agáta Krupová z Mestského úradu v Hanušovciach nad Topľou, ktorá sa venuje výskumu tradícií a zvykov. Dodala, že Mikuláš v klasickom červeno-bielom oblečení s bielou bradou po spomínaných obciach v minulosti nechodil. \"Chudobní rodičia dávali svojim deťom do očistených topánok oriešok, jabĺčko či kocku cukru zabalenú do pozlátka, \" doplnila Krupová.
Súčasný mikulášsky sviatok je na neporovnanie. Mikulášske kostýmy a čiapky sú súčasťou viacerých domácností a skromné drobnosti vystriedalo množstvo sladkostí a hračiek rôznych veľkostí.
Podľa výpovedí starých ľudí si však kocku cukru v minulosti vážili oveľa viac než dnešné drahé dary, ktoré po pár dňoch zostávajú zabudnuté v preplnených policiach detských izieb.
 

Vyberte región